Bild av Sundqvists verk i sten, Fossil.

Form i Mariehamn 2021

Sugen på kravlös och kul konst? 10 juni - 22 augusti visar vi en temporär skulpturutställning i Mariehamn. Form i Mariehamn är en del av stadens bidrag till firandet av Åland 100 år. Vi visar nästan 20 verk i varierande storlek av svenska, finländska och åländska konstnärer i centrala Mariehamn under perioden 10 juni - 22 augusti 2021.

Placering av skulpturerna

Här är en karta över verken med information om skulpturerna.

Konstvandringar

Konstvandringarna startar i Mariehamns stadsbibliotek, Strandgatan 29. Vandringarna är gratis men du behöver reservera din plats.

16 juni kl. 18.00-19.30 (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

22 juni kl. 18.00-19.30 (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

30 juni kl. 18.00-19.30 (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

6.7 kl.10.00 barnfamiljer med workshop (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

15.7 kl. 12.00 lunchvisning (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

20.7 kl.18.00 (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

29.7 kl.18.00 (guide Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.
 

Kulturnatten

13.8 Vandring för barnfamiljer med workshop i lera 15:00 (Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

13.8 Kvällsvisning vuxna 17:00 (guide Lars Midbjer).  Reservera din plats genom Lyyti här. 

13.8 Vandring för barnfamiljer med workshop i lera 18:00 (Minna Öberg). Reservera din plats genom Lyyti här.

Konstverken

Arbetsgruppen och tillika juryn som har valt ut verken består av: Johan Ström, Svenska skulptörförbundet; konstnärerna Isa Hellström, Juha Pykäläinen, Peter Winqvist Ålands konstförening; Mariehamn stads referensgrupp för konst, Lars Midbjer, Fredrika Sundberg, Sirkka Wegelius och Erica Sjöström samt  Denise Ziegler and Tiina Raitanen från Finska skulptörförbundet.

Utvalda konstnärer

Åland

Ulrika Kjeldsen - Min mormors ko

Plats: Stadshusbacken.
Mått: 180 (h) x 110 (b) x 350 (djup). Material: Svetsat stål
Sponsrad av: Stiftelsen Ålands vänner

Ulrika Kjeldsen är skulptör och medaljskapare född och verksam på Åland. ”Jag vill skapa konst som inkluderar åskådaren på ett lekfullt och taktilt sätt; genom att bjuda in till interaktion med skulpturer eller genom att hålla en konstmedalj i sin hand och avläsa dess berättelse under fingertopparna.”
Om verket: När min mormor växte upp hade hon en ko som hette Duva. Duva kallades även för "Självförsörjaren" eftersom hon brukade öppna grinden till hagen med sitt horn och ta med sig flocken till bättre betesmarker. Denna Duva i stål, står vanligtvis i min mormors hemby Ämnäs till hennes minne.

Zygeda Johansson Jurgutyte - Benved´08  (Euonymus Europaeus L)

Titel:  Plats: Stadshusbacken.
Mått: 60 (h) x 60 (b) x 50 (djup). Vikt: 12 kg. Material: Tunn 1 mm metallplåt.
Sponsrad av: Stiftelsen Ålands vänner

Zygeda kommer ursprungligen från Klaipeda i Litauen, och bor på Åland sedan år 2002. Hennes bakgrund i Litauen lämnade två viktiga avtryck: examen i tillämpad konst och hantverk och arbete som traditionell guldsmed. Hon säger: ”Jag lever i gränslandet mellan konst och konsthantverk. Ibland är en konsthantverkare mer tydlig än en konstnär och ibland tvärtom. De är sammanflätade som ett rep av två garn. Jag gillar att arbeta med mina händer. Erfarenheten som jag får genom det lämnar sina egna spår i händernas minne”.  Hon driver det egna företaget ZygedART i Sjökvarteret i Mariehamn.
Om verket: I naturen är Benveds frukter kända som små lysande lyktor, de lyser i orange och rosa, hängande på buskens grenar. Konstnären blev förtrollad av den prydliga lilla frukten ihopsatt av fyra kapslar i en häftig rosenröd färg. En av de fyra kapslarna är mycket kraftigare än de andra tre. Den förvarar fröet som visar sig efter att fröhuset låser upp rummet... 

 

Finland

Christina Candolin - The Journey

Plats: Träd i Esplanaden.
Mått: 3,2 x 1,2. Vikt: ca 10 kg. Material: Glasfiberharts
Sponsrad av: Transmar

Canolin har sedan 1980-talet arbetat med rumsspecifik konst och installationer. I sin konst undersöker hon hur vi skapar och formar vår värld: ”dels försöker jag förstå hur man förnimmer; hur vårt inre, vår tid och vår kultur påverkar vårt sätt att se och uppleva. Detta kallar jag den pågående växelverkan mellan “sinnet och materiet”.  I allmänhet vill jag inte se människan och hennes omgivning som en objektiv, slutgiltig värld, utan vill betona den postmodernistiska vinklingen i det filosofiska tänkandet: att vår värld utvecklas i takt med hur vårt seende; vår kultur, samhälle och förnuft tillsammans utvecklas.  Detta är en ständigt pågående process. Till denna växelverkan mellan sinnet och materiet hänvisade jag år 2008 till i min utställning “ Matter & Light” vid Amos Andersons konstmuseum. Mina installationer är allegoriska reflektioner av min upptäcktsfärd inom de ovan nämnda områden.  Kan jag som bildkonstnär reflektera och göra visuella anteckningar i en del av dessa företeelser – jag tycker jag kan och måste, - för genom konsten kan man bearbeta saker på ett sätt som inte är möjligt i den rationella världen; -konsten är därför en annan plats i varandet. De är med andra ord materiella anteckningar av “ det som är “.

The Journey kan tolkas på många sätt; människans alla resor och upptäcktsfärd eller mänsklighetens utveckling från materia till det vi är i dag. Och resan är ingalunda slut än. Den fortsätter och vi blir kanske så småningom ännu klokare av allt vi lärt.

Yasushi Koyama - Owl in the sky

Plats: Stolpe vid Torggatan
Mått: 48 (h) x 25 (b) x 22 (djup). Vikt: 5,4 kg Material: Trä

Helsingforsbaserade konstnären Yasushi Koyama skapar djurskulpturer i trä och keramik. Koyamas figurer beskrivs ofta som ”söta, oskyldiga och roliga”. Han hämtar ofta inspiration från finländsk natur, design, konst och serier. Samtidigt influeras hans konstnärliga uttryck också av manga, anime och modern konst. Koyama flyttade till Finland för att studera konst vid yrkeshögskolan Saima 2007. Han tog kandidatexamen 2010 och en masterexamen 2016. 

Vintern 2020 reste konstnären till Lappland och inspirerades till att göra en träskulptur av en uggla. Den lappländska fjällugglan har en huvudsakligen vit fjäderdräkt med svarta prickar. I norra Japan kallas ugglor för “Kotankoro kamui” vilken betyder bygud. I Yasushis skulpturer möts den finska och japanska kulturen. Genom ”Owl in the sky” gestaltar han de kulturella banden mellan Finland och Japan, ett band som ständigt förnyas, nu också på Mariehamns himlarand.

Kaisu Koivisto - Changelings

Två verk i olika storlekar. Plats: Träd i Esplanaden.
Mått: 140 cm (h) x 85cm (b) x 85(djup) samt 148 cm (h) x 105 (b) x 105 (djuo) Vikt: 5 - 12 kg. Material: Tunn ståltråd. diametrar 4, 5 och 6 mm.

Koivisto är baserad i Helsingfors. I sin konst arbetar hon med både installationer, fotografering, skulpturer och video. Det tematiska fokuset på hennes konstnärliga praxis är rotad i begreppen plats, historia och landskap, och på olika sätt på vilka miljöer är representerade, commodified och stereotyp. Koivistos intressen är djupt rotade i norr, dess landskap och politiska dimensioner. Hennes intresse för historien har lett henne att utforska övergivna militära områden från kalla krigets tid i Östeuropa.

Taneli Rautianen & Anssi Pulkkinen - System (Flow) IV

Plats: Mariehamns stadsbibliotek
Mått: 80 (h) ×190 (B)  x 160cm (djup). Material:

Anssi Pulkkinen (f. 1982) och Taneli Rautiainen (f. 1983) är två helsingforsbaserade konstnärer. De har båda magisterexamen inom skulptur från Bildkonstakademin som är en del av Konstuniversitetet i Helsingfors.  Deras katalog innehåller verk som visats inom ramarna för större projekt som ARoS Triennalen 2017 och konstverk som återfinns i de noga utvalda samlingarna hos Kiasma, i Wihuris konstsamling och även i statens konstsamling. Pulkkinens och Rautiainens fokus är emellertid på offentlig konst. Duon har levererat otaliga offentliga verk i Finland. I sitt konstnärliga samarbete formger Pulkkinen och Rautiainen arkitektoniska och skulpturala skapelser i det offentliga rummet. De använder sig ofta av alldagliga material och föremål som redan existerar i den offentliga infrastrukturen. Deras konstverk framkallar ofta finstämda och humoristiska små störningar i vardagsmiljön som får en att stanna upp.

System (Flow) I - XII (2018) är en serie verk gjorda av Anssi Pulkkinen & Taneli Rautiainen som upprepar och reproducerar abstrakta former inspirerade av kluster av rötter, grenar, vener och andra naturens system för att transportera vatten och vätskor. Genom användningen av koppar- och zinkvattenpipor skapar dessa grenar av rör en försiktig jämförelse mellan byggnaders husteknik och natur och dess levande organiska system.

Tarja Malinen - Vandrarna

Två verk som är en del av installationen Vandrarna, egentligen består  installationen av sju skulpturer. Plats: Mariehamns stadsbibliotek samt Ålands museums entréhall.
Mått: 45 (h) x 22 (b) x 28 (djup). Vikt: 5-6 kg. Material: Keramik.

Malinen arbetar och bor med sin familj i Joensuu. Hon har sedan hon tog examen som bildkonstnär från Yrkeshögskolan i Norra Karelen 2008 arbetat med keramiska skulpturer. Världens barn och tonåringar, fred, lugn och känslighet är ämnen som hon har beskrivit i sin konst. Förutom i Finland har hennes verk ställts ut i Norden och Ryssland. Porträtt är också en viktig konstform för henne.

Sorg, längtan, 

hopp, 

frid och kärlek. 

Dessa är temana för Malinens installationsverk Vaeltajat (Vandrarna). Hon har valt att tillägna verket sin son Pekkas minne. Pekka omkom plötsligt sommaren 2016. Han var bara 17 år gammal. Han var en glad, öppen och tolerant ung man som funderade på de globala frågorna, full av löften och framtidsplaner. 

Auli Korhonen -  A Rahina (drottningen)

Material: Estremoz marmor
Sponsrad av: Wiklöf Holding

Auli Korhonen utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors och fortsatte därefter sina forskarstudier på Kungliga konsthögskolan i Stockholm med inriktning mot skulptur och målning av monument. I sitt rumsliga uttryck föredrar hon harmoni över kaos. Under sin konstnärskarriär har hon haft förmånen att förverkliga flera konstverk och projekt som har ett intimt förhållande med ett särskilt utrymme; det offentliga och privata.
Hon har arbetat med olika konstformer: målningar, skulpturer samt installationer. Hon har skulpterat i olika material såsom sten, glas, träd och betong. I samband med permanenta eller tillfälliga installationer har hon också arbetat med ljus och vatten.
 

Korhonen skulpterade konstverket i Centro Internacional de Escultura i Portugal. Skulpturen offentliggjordes år 2007 då den deltog i en utomhussutställning ”Sintra Arte Publica” i Sintras gamla stad som är med på Unescos världsarvslista.
I denna gamla och delvis ruinlagda stad på Sintrabergets sluttningar har kungar och drottningar i århundraden bott i sina slott och palats och sökt skydd mot hettan under de varma sommarmånaderna. ”A Rainha” har inspirerats av den atmosfären.
På den filosofiska nivån representerar konstverket den livskraft som styr födelsen och bärkraften i livet. Drottningen fattar själv beslut för hela nationen; i konstverket väller evolutionen ut på otaliga sätt från en enda punkt. Solens vandring och skuggornas rörelse under dagen skapar en ständigt omdanande process på stenskulpturens böljande yta.

Marjukka Korhonen - Tuggis

Tuggis (fi. Purkka) (2020, gjuten aluminium, silikon, färg)

Skulptören Marjukka Korhonen tog magisterexamen från Bildkonstakademin 2001. Hennes konstnärliga arbete sträcker sig från enskilda konstverk till urbana projekt på offentliga platser. Korhonens verk karaktäriseras av att hon gärna kombinerar material och tekniker. Hon bor och verkar i Helsingfors.

Skulpturen är en androgyn flicka i gjuten aluminium som gömmer en nyskapande impuls eller trigger. En trigger är en gest som startar en aktivitetskedja och orsakar en övergående eller permanent förändring. Den är en liten absurd faktor som har framkommit i bearbetningen och fått utgångspunkten ur led. Den möjliggör ett mångsidigt tolkande och kan få åskådaren se verket på ett annat sätt än tidigare.

 

Sverige

Mats Lodén - A'nk

Plats: Miramarplattformen, Strandgatan 29.
Mått: 250 (h) x 150 (b) x 100 (djup). Material: 6 mm Domexplåt, Cortén
Sponsrad av: Wiklöf Holding

Konstnären har sedan han beslutade 1986 att bli skulptör undersökt kroppar, volymer, relationer, mellanrum, rörelse, kraft, tid och sönderfall i sin konst. Företrädesvis har han använt trä som modellmaterial som sedan konverteras med och i andra material såsom brons, järn och betong m.fl. 1991 flyttade han upp med sin familj till Insjön i Dalarna där han fick utökade arbetsmöjligheter med en egen verkstad. Det bidrog till att han kunde börja gå upp i format på sina verk och arbeta med offentliga uppdrag, installationer och större konstprojekt. Sedan 2014 är han dock återigen Stockholmsbaserad.

Om verket: A'k ett mantra, en skulptur (fonetiskt Aing eller Aingken som den kallas)

Ett starkt tecken för liv (redan under det gamla Egyptens tid) Sug på ljudet ett tag... det är ett mantra som kan användas när man mediterar. Att meditera är ett sätt att frigöra sig från omgivningen, att slappna av och att vila. Som sägs öka välbefinnandet, öka koncentrationsförmågan och stärka vår uthållighet och närvaro.

A I N G K en är en problemformulering, en tredimensionell skapelse med många facetter och plan. En skulptur med ett fokus på problemlösning. Vi behöver verkligen fundera över människans globala situation och skapa handlingskraft.

Pia Hedström - Life Capsule

Plats: Esplanaden uppemot Ålandsvägen.
Mått: 1 m(h) x 1m(b) x 1m(djup). Material: Svetsat stål, in- och utvändigt lackerat, spegelglas.

"Pia Hedströms konst har alltid sett ut som komponenter ur ett kosmiskt hemligt sällskap, som precis anlänt eller är på väg ut i rymden. Vad är deras budskap och inbördes förbindelser? Den sanna konsten låter sig aldrig avmystifieras. Den motstår oss likt Derridas hemlighet om en hemlighet, som en flaskpost ute på det okändas hav, utan vare sig avsändare eller adressat. Hedström tycks på ett liknande sätt arbeta med undandragandets mekanismer genom ömsom spektakulära, farkost liknande glaskuber i kalejdoskopiska färger, intrikata färg och formspel med tid och rum, ömsom minimalistiska skulpturer som tycks komma från en avlägsen civilisation”, skribenten Zinziana Ravinis  text ur boken Pia Hedström Artworks

På skulpturen Life Capsules ovansida finns en stjärnformad spegel som reflekterar omgivningen, himlen och besökare som böjer sig över skulpturen. Natur och människa bildar här en symbios i spegelbilden. Den tredimensionella formen som metafor för inre liv som göms. Inre händelser som inte avslöjas vid första anblicken av det yttre. En sluten massiv minimalistisk form, en färgkapsel in i en annan värld.

Eva Gottfridsson - Utan titel

Plats: Mariehamns stadsbibliotek.
Mått: 14,2 (h) x 54 (b) x 50 (djup). Material: Betong.

Gottfridsson bor och arbetar i Stockholm, och är utbildad på skulpturlinjen på Konstfack. Det som driver henne i sitt skapande är att skapa skulpturer som kan beröra och väcka tankar hos andra människor. Materialen hon arbetar med är allt från gips och hönsnät till betong och brons m.m.

Skulpturen är kanske vald med tanke på den pågående Coronapandemin. Skulpturen kan ses som ett uttryck för omtanke, eller sökande efter närhet. Eva Gottfridsson har valt betongen som material, för att få fram en kontrast mellan händernas känslighet och uttryck, gentemot en ”rå finish” i betongen.

Ann Ahlbom Sundqvist - Den goda stamcellen

Plats: Mariehamns stadsbibliotek.
Mått: 70 (h) x 60 (b) x 50 (djup). Material: Gotländsk kalksten.
Sponsrad av: Wiklöf Holding

Ann Ahlbom Sundqvist är en mycket mångfacetterad skulptör som behärskar att skapa verk i de mest olikartade av material; bland annat arbetar hon i granit, marmor, alabaster, kalksten, glas, brons och järn. Vare sig hon arbetar i sten, glas, metall eller trä söker sig konstnären till rena råmaterial utan mycket mönster i sig, och hennes verk karaktäriseras av en genomgående klarhet i sitt uttryck. Återkommande motiv i Ahlbom Sundqvists bildvärld är förutom porträtt och hus framförallt organiska former såsom frön, celler och havsorganismer. Hon undersöker de små mikroliven och formerna som är viktiga byggstenar för vår miljö och fortlevnad.

"Den goda stamcellen" ar inspirerad av celler i våra kroppar och från vår natur. När cancersjuka får friska stamceller från en medmänniska så kan den sjuke bli frisk och klara sig. Jag vill hylla en medmänsklighet och det goda i människors beteenden och att naturen kan läkas utifrån kunskap och utveckling.

Ann Ahlbom Sundqvist - Fossil

Plats: Mariehamns stadsbibliotek
Mått: Mått: 40 (h) x 65 (b) x 40 (djup). Material: svart indisk granit.
Sponsrad av: Wiklöf Holding

"Fossil" är inspirerad av små former från vår natur. Fossil är ett spår från vår historia, ett spår från urtida liv på jorden som kan ge oss kunskap. Konstnären jobbar ofta med ovalen som grundform och som finns i vår miljö i form av fröer, frukter, ellipser, kärnor och mikroliv. Det är en grundform som inspirerar henne och som hon ser som en rogivande och meditativ form.

Monica Gora - Kusin nr. 5

Plats: Esplanaden uppemot Ålandsvägen.
Mått: 120 (h) x 75 (b) x 105 (djup). Material: Ljusskulptur i glasfiberarmerad polyester i rosaröd nyans.

Monika Gora är en svensk landskapsarkitekt, konceptkonstnär och formgivare som är född 1959 i Warszawa. Sedan 1989 driver hon företaget Gora Art & Landscape som är ett av de mera ledande kontoren i att vidga landskapsarkitekturens gränser. Gora utforskar kontinuerligt gränserna och samspelet mellan natur och kultur, koncept och objekt, konst och arkitektur. Goras arbeten väcker uppmärksamhet och blir publicerade både internationellt och inom Sverige. Gora Art & Landscape mest kända verk är Glasbubblan i Malmö.

Under dygnets soltimmar är Kusinen en sovande men iakttagande varelse. Dess organiska form för tankarna till något levande, något som håller oss sällskap. Nattetid lyser skulpturen upp, en levande yta med ett unikt färgspel träder fram. Kusinen leker med och förskjuter betydelser, i gränslandet mellan det fullständigt självklara och en synvilla. Man är inte säker på om den är något att leka med eller bara titta på. Barn däremot, upplever den säkert med hela kroppen. Meningen är att bygga upp en dialog mellan en fantasivärld och den fysiska världen och mellan arkitekturen och konsten.

Torbjörn Berg - Moonwalker

Plats: Torggatan utan Bromarks Present och Inredning
Mått: 120 (h) x 50 (b) x 20 (djup). Material: Terazzo Betong
Sponsrad av: Ömsen

Torbjörn Berg är skulptör och performancekonstnär född i Stockholm 1959. 1993 startade han den internationella konst & performance gruppen Zirkus Loko-Motiv tillsammans med skådespelaren Ylva Törnlund. Berg har en serie filmer och installationer, scenografi och offentliga verk bakom sig.

Moonwalker - en urform eller kanske en besokare fran rymden. Konstnären har arbetat med dessa figurer i drygt 20 års och modellerat dem i olika skalor.

Torbjörn Forsberg - Lystrande rådjursbock

Plats: Korsningen Torggatan-Nygatan utanför Ålandsbanken.
Mått: I naturlig storlek. Material: Gjuten brons.
Sponsrad av: Ålandsbanken

Torbjörn Forsberg är född 1949 i Bollnäs men bor numera utanför Stockholm. Han är skulptör som inriktat sig på att avbilda och gjuta verk av djur i brons, trä, betong. Hans väg till konstnärskapet går genom jakten. Den har givit Torbjörn både inspiration och känsla för naturen och djuren. Hans kunskap om djur sträcker sig inte bara från jakt utan han har arbetat som konservator och samlat vilt och fåglar i Afrika och Latinamerika. Att montera djur i rörelse är som att ta ett steg framåt - ett steg mot friheten! Och det är med sina djurskulpturer han når den totala friheten.

En lystrande rådjursbock: hornen är en avgjutning av en bock som sköts i mitten av 1930-talet av baron Otto Bennet Vasatorps godsförvaltning utanför Helsingborg. Vid världsjaktutställningen 1938 i Berlin tilldelades avgjutningen en guldmedalj.

 

Kontaktperson Mariehamns stad

Ansvarig projektledare: Lars Midbjer, kulturledare, kulturenheten.
Mobil: +358 40 823 9388.
Telefon: +358 18 531 388.
Adress: PB 76, Strandgatan 29, AX-221 01 Mariehamn, Åland, Finland.

Skapad 16.3.2021 11:08
Uppdaterad 13.8.2021 10:21

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.